De Zondag: Artikel 17/09: Jouw toekomst virtueel aanpassen en beleven
Wat voorafging:
Griet en Ruben ontdekken de kracht van co-creatie en ruimtelijk ontwerp tijdens een ontwerpsessie bij hen thuis. Ze ervaren de voordelen van ruimtelijk ontwerp, een digital twin, de co-creatie met interieurvormgevers, de bijzondere effecten van hybriede samenwerking in een VR smooth space met avatars en echte mensen samen! Maar het voornaamste is het resultaat: de ruimtelijke VR schets én het is nu net dàt wat hen de voorbije twee weken halsreikend laat uitkijken naar dit moment! Hoe zal het team van Kletz ons ontwerp interpreteren én dat alles binnen budget?
Elk tijdsgewricht kent haar evoluties, telkens opnieuw dragen ze bij tot positieve verandering en leiden ze tot maatschappelijke vernieuwing. In deze vierdelige reeks gaan we dieper in op wat ieder van ons gelukkig maakt; onze aangeboren verbeeldingskracht en hoe deze aan te wenden. Met behulp van vernieuwende en avantgarde technologieën onze visie op leven en wonen positief vormgeven, daar gaat het om!
Welkom in de wereld van Kletz en NOIND, twee Belgische wereldspelers actief in de ontluikende markt van ruimtelijk ontwerp en holografische productie.
In deze reeks laten wij vier getuigen aan het woord. Elk van hen heeft een eigen verhaal, specifiek maar in haar eenvoud ook inspirerend en werelds. Vandaag vervolgen we het verhaal van Griet en Ruben, twee jonge dertigers, die kiezen voor een huizenruil met de ouders.
Dag Griet en Ruben, Le Corbusier meets the Metaverse? Omdenken en virtualiseren? Is het dat waar Kletz & NOIND voor staan?
Ruben: Absoluut! Het traject is hoogtechnologisch, maar dat valt niet echt op. We krijgen amper tijd om van de aparte werkomgeving bij Kletz en NOIND te genieten. Griet krijgt een koffie aangeboden en ik neem plaats op een stoel. Deze staat centraal in de virtuele showroom, de NOIND fysieke Smooth Space. Ik voel me ontspannen, de omgeving maakt me rustig. Uit het niets verschijnt plots onze volledig ingerichte ruimte. Een vriendelijke stem gidst me, het is Sammy. Ik zit aan de keukentafel en kijk rondom me… de schetssessie komt in mijn verbeelding terug en ik zie hoe het team van Kletz de schetslijnen omgezet heeft in een ruimtelijk hyperrealistisch beeld. Het is net allemaal echt! Sammy spreekt me aan, ‘Sta maar even recht’ zegt hij. ‘Voel je je veilig’? Ik aarzel toch even, maar ga dan vol op pad. Ik loop nu letterlijk tussen aanrecht en keukenwand, details uit de schetssessie komen terug in het ontwerp. Ik merk op dat de afstanden tussen de koelkast en het aanrecht aangepast zijn. Filip komt tussen en duidt de ontwerpkeuzes; het voelt allemaal naast écht ook vooral juist aan. Net als tijdens de schetsessie voel ik me zelfzeker genoeg en ga in debat met het ontwerpteam.
Is het eenvoudig om de virtuele en fysieke wereld samen te verbeelden?
Ruben: Filip sleept in de fysieke wereld iets aan, ik hoor het op de achtergrond. Ondertussen wijzigt Sammy het ontwerp en in realtime wordt het aanrecht verplaatst en wijzigt de afstand tot de koelkast. Ik voel letterlijk het oppervlak en schat de afstand tussen beiden in, banaal? Misschien, maar als Filip voorrekent hoe vaak we deze driehoek vormen begrijp ik de essentie. Ik ben overtuigd; mijn schets en de praktische uitwerking ervan werken. Sammy vraagt om naar buiten te kijken. Oei! Door de verplaatsing van het aanrecht kijk ik nu op een wand in de living, ze maakt het geheel mooi maar belemmert het zicht op de tuin. We zoeken en vinden het best mogelijke compromis. 20 minuutjes later zijn we klaar. Het lijkt alsof ik gesport heb, zweetdruppeltjes lopen langs mijn neus naar beneden en ik voel me één met het ontwerp. Ik beeld me in dat ik deze aanpassingen zou moeten uitvoeren zonder ruimtelijk ontwerp en VR hyperrealistische dynamische voorstelling. Dat het 10 maal sneller gaat is een onderschatting, wellicht is het zelfs meer.
Zo Griet, voor jou een gelijkaardig traject?
Griet: Toch niet. Parallel met het voorstel aan Ruben neem ik samen met Noor het fysieke moodboard door, kleuren bekijken en texturen voelen. Kletz houdt vast aan de essentie van interieurontwerp, vormgeven en voelen. Wat ik niet weet is dat er simultaan en in de achtergrond aanpassingen gedaan worden aan de digital-twin. Ruben merkt op dat tijdens zijn sessie de tint van het houtfineer iets donkerder werd. Nu krijg ik de kans om de realtime visualisatie te ontdekken. Daar is Sammy! De guitige spring-in-‘t-veld gidst me virtueel doorheen alle aspecten van het ontwerp. Filip vult aan, het voelt vertrouwd. Ik merk op dat de gekozen textuur van de vloerbekleding de aardetinten in de living wat bruuskeert. Ook maak ik me zorgen over de akoestiek. In realtime voegt Sammy nu enkele akoestische panelen toe. Filip vraagt Jelle om een materiaalaccent te modelleren op de digital twin: ‘Gebruik het materiaal waaruit de vloerpanelen gemaakt zijn als basis.’ voegt hij kordaat toe. Ruben volgt mijn sessie in realtime, hij hoort ook wat er verteld wordt en ziet hoe Jelle de aanpassingen in realtime aanbrengt, een sensationele ervaring. Dat Jelle op dat ogenblik in een VR sessie zit met Nele, die vanuit Boortmeerbeek meevolgt, maakt de sensatie compleet. Als NOIND de toekomst van co-creëren en ontwerpen belichaamt worden het boeiende tijden!
Een boeiende beleving, maar uiteindelijk aan het eind gaat het ook over de centen.
Griet: Dat is waar. We houden onze adem in, maar Filip stelt ons gerust. Lang verhaal kort, we hebben aan de start van ons project een budgetovereenkomst gesloten en Kletz heeft deze gerespecteerd. De aanpassingen die we tijdens de sessie uitgevoerd hebben zijn begroot en in balans gebracht. Twee uur na aanvang van de sessie zitten we in de auto terug op weg naar huis. We weten wat we gekocht hebben en wanneer alles klaar zal zijn. Nog die avond ontvangen we tot onze verbazing een mooi filmpje, een aandenken aan het traject. We delen dit met vrienden en familie en voegen er zachtjes aan toe … dit is ons ontwerp!